Бадникови букети – подарок за велешани

Членовите на извидничкиот одредот „Димитар Влахов"  со особена грижа кон природата реализираа акција во која береа бадникови гранчиња од кои направија 5.000 Бадникови букети за велешани и ги поделија како подарок од извидниците. Се одлучивме на ваков чекор затоа што посакаавме на своите сограѓани да им приредиме задоволство токму на верскиот празник – Бадник, во домот да имаат гранчиња од ...

Повеќе »

Фото вест

Веб порталот www.lisica.mk како ФОТО ВЕСТ на денот го објави батниковиот букетот од дабови гранчиња  кои што беше изработен од членовите на извидникиот одред “Димитар Влахов“. Во текот на утрешниот ден 6.1.2008 год. – БАДНИК ке бидат поделени околу 5.000 такви букетчиња со што на сограѓаните на Велес,  членовите на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ќе им ги честитаат Божикните празници. ...

Повеќе »

Новогодишна свеченост

Општина Велес на 29.12.2008 год. (понеделник) во салата “Бели мугри“, при Локалната библиотека “Гоце Делчев“ организираше Новогодишна свеченост на која што говореше Градоначалникот, г-дин Аце Коцевски. Градоначалникот се осврна на сите постигнувања во 2008 година и меѓу другото позитивно се осврана на работата на  Зелената коалиција во која што составен дел е и извидничкиот одред “Димитар Влахов“. Зелената коалиција во ...

Повеќе »

Новогодишна забава

Фондацијата за локален развој и демократија “Фокус“, во рамките на проектот “Живеење во мултиетничка средина – граѓани со еднакви права, можности и заштита“, на 29.12.2008 год.(понеделник) во ресторанот “Тивка ноќ“ во Велес организираше  Новогодишна забава. На оваа забава беа присутни голем број на членови на НВОи од Велес, Градско, Чашка и Лозово, членови на Младинскиот клуб при “Фокус“, Советници при ...

Повеќе »

Симболиката на извидничкиот поздрав

Една од првите задачи кои што треба да ги научите со самото пристапување во извидничкото движење е поздравот. Некои можеби и не знаат што симболизира десната свиткана рака со три исправени прсти и свиткан палец преку малиот прст. Ке пробаме да појасниме….

Повеќе »