Завршија XXVII Средби на извидници – Велес 2012

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес, реализирајќи ја својата програма за работа за 2012 година, ги организираше 27те Средби на извидници – Велес 2012.Средбите беа организирани во периодот  од 5-7 октомври оваа година и беа од мегународен карактер. Логорот на овие средби беше стациониран  на терените на манастирот Св.Илија, а стазата за ориентација беше организирана по терените на град Велес.  Патролите учесници на овие средби  движејки се по стазат за ориентација имаа можност да го запознаа град Велес  и тоа црквата Св. Богородица, потоа куќите на Васил Главинов, ЈХК – Џинот, Касапови, црквата Св. Пантелејмон,  Којник, Младинскиот парк.

На сите овие контролни точки извидниците учесници имаа задачи да реализираа определени  активности како на пример: да нацртаат профил на терен, кроки, скица на контролна точка, да поминат минско поле и  да нацртаат итинерер на минско поле,  да напишат извештај на помината патека, да пренесат скриена порака,да нацртаат панорамска снимка, да решат тестови од извидништво, топографија, општа култура и прва помош и да сигнализираат со  помош на семафор и морзе и да врзуваат десетина јазли. На овие средби учествуваа шеесетина извидници од република Македонија и Република Србија.  Првото место го освои патролата на извидничкиот одред “Гоце Делчев“ од св.Николе, второто патролата на извидничкиот  одред  “Лукијан Мушицки“ од Темерин  – Република Србија и третото место го освои патролата на извидничкиот одред “Јадран“ од Скопје. Домакинот на овие средби извидничкио одред “Димитра Влахов“ организираше и работна средба на постари извидници,   се со цел да се започне со планирање на прославата “60 години извидничко движење во Велес, 60 години – МЛАДИ“.,  затоа што овие средби на извидници го означуваат почетокот на прославата повод  60 години извиднички одред  “Димитар Влахов“ од Велес, односно роденденот  на најстарата младинска организација во Велес и Македонија,  затоа што почетоците на одредот датираат од далечната учебна 1952 – 1953 година. Средбите беа помогнати од Општина Велес.

   

     

 

                         

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.