Годишно Собрание на СИМ

Врз одлуката на старешинството, донесена на 12.05.2021, денес на 13.06.2021 (недела) се одржа редовното годишно Собрание на Сојузот на извидници на Македонија. Собранието се оддржа онлајн преку платформата Zoom, врз база на добрите практики од Собранието во 2020 година. На ова Собрание на СИМ се усвои предлог записникот од вонредното собрание во јануари 2021 година, потоа годишниот извештај за работата ...

Повеќе »

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ја прослави својата слава Св. “Кирил и Методиј“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, почитувајки ги основните принципи на извидничкото движење и оваа годината на 23 мај 20201 год. (недела) во извидничкиот центар “Голозинци“ ја прослави одредската слава Св. “Кирил и Методиј“ – македонски и сесловенски просветители, со што ја дополнуваме и нашата воспитно-образовна дејност како младинска организација. Овогодинешен кум на одредска слава беше Јордан Бајрактаров. По богослужбата ...

Повеќе »

Младински центар – Велес

Преку проектот Youth4 Veles во периодот од  8-9 .5.2021, (сабота и недела)  се  организираа работилници за основањето на Младински центар во Велес поради неминовноста од потреба за збогатување на културно-забавниот живот во Велес за младите луѓе. Со двете работилници во рамките на овој  проект се даде  придонесе во процесот на концептуализирање на услугите и содржините кои треба да се нудат во ...

Повеќе »

Учество на велосипедски крос – “Возењето велосипед е брзо и здраво“

На 8.5.2021 год. (сабота) во градскиот парк, еколошко друштво “Вила Зора“ во соработка со основните училишта и извидничкиот одред “Димитар Влахов“ организираа велосипедски крос на кој учество земаа повеќе од 30 деца. Велосипедскиот крос беше организиран под мотото “Возењето велосипед е брзо и здраво“. Ограничениот број на учесници беше во рамките на почитување на Ковид 19 протоколите. На овој велосипедски ...

Повеќе »

Продолжување на старата извидничка традиција и соработка

На 4.4.2021 во Кавадарци се одржа средба со која ќе се продолжи старата традиција на соработка помегу Велес и Кавадарци и тоа на извиднички план помеѓу ИО “Димитар Влахов“ и наследникот на стариот извиднички одред “Страшо Пинџур“ од Кавадарци, извидничкиот одред “Страшо Пинџур – Соколи“. На оваа средба се разговараше за понатамошното работење на одредот од Кавадарци, неговата поставеност и ...

Повеќе »