Елаборат – “Школа за водачи Зелениот Еди XII“

Драги извидници, почитувајќи ја Глобалната стратегија за обука на кадри на СИМ, извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес и оваа година го продолжува циклусот на организирање на Школи за водачи на патроли. За таа цел Ве покануваме да земете учество на школа за обука на водачи на патроли “Зелениот Еди XII“. На оваа Школа за водачи на патроли може да ...

Повеќе »

СРЕЌНИ КАКО ДЕЦА, НО И ВО НИВИОТ ПРЕОСТАНАТ ЖИВОТ: Една активност за млади која го јакне менталното здравје и после педесетата година – ТОА Е ИЗВИДНИШТВОТО

Луѓето кои во детството биле членови на извидничкото движењето , а не само и како деца помалку страдаат од анксиозност, но исто така и подоцна во животот имаат подобро ментално здравје, покажува една  сеопфатна британска студија и истражување. Анализирајќи ги податоците на долгогодишни  студии  во кои беа следеа повеќе од 10.000 луѓе родени во 1958 година, научниците докажаа  дека луѓето ...

Повеќе »

Најмладите извидници го исчистија најгабаритниот отпад за време на еколошката акција

На 15.9.2018 год. (сабота) во Велес се одбележа Светскиот ден на чистење. Локации на кој што се организираше акцијата беше игралиштето во Дворови, кај економското училиште „Јовче Тесличков“ и брегот на реката Вардар, близу Железен мост, и Домoт на НВО како и на локацијата од улица „11 Октомври“, кај малото пазарче до улицата „Индустриска“ кај БРАКО, основните и средни училишта  ...

Повеќе »

Јубилеј – 65 години на ИО “МИРКО МИЛЕСКИ“ од Кичево

Шест члена делегација на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на 14.09.2018 година (петок) земаа учество на Свечената академија по повод прославата за одбележување на 65 години од постоењето на извидничкиот одред„Мирко Милески” од Кичево. Старешинството на нашиот одред на нашите пријатели од Кичево им посакува успех во понатамошната работа во делот на неформалното образование и совладување на младинската програма ...

Повеќе »

Завршија XXXIII Средби на извидници – Велес 2018

Извидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес  одбележувајќи го 66 годишното постоење на одредот во Велес и Република Македонија, во периодот од  7-9.9.2018 год. ги организираше јубилејните традиционалните 33-ри Средби на извидници Голозинци – Велес 2018. Во рамките на ови 33ри Средби на извидници се организираа натпревари  во рамките на VIII коло на извидничката лига на СИМ. На натпреварите во рамките ...

Повеќе »