Велешките извидници учесници на Државниот извиднички ориентационен натпревар во Крива Паланка

Сојузот на извидници на Македонија традиционално секоја година го организиранационалното натпреварување во извиднички вештини и ориентација, настан којсе организира од поставувањето на самите корени на организацијата. ДИОН еместото каде најдобрите и највештите ги докажуваат нивните способности, гинадминуваат поставените успеси, се едуцираат и го зајакнуваат својот тим. Тоа еместо каде се раѓаат нови пријателства и се градат уникатни, инспиративни иединствени извиднички ...

Повеќе »

Извидничка рафтинг регата

Во периодот од 23 и 24.09.2023 год. (сабота – недела) се организираше извидничка рафтинг регата на релација Зелениково – Велес – Градско на реката Вардар. На оваа извидничка регата учество земаа 40 извидници од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес  од Република Северна Македонија и гости од извидничкиот одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш, Република Србија. Оваа извидничка регата насловен како ...

Повеќе »

Едукативен камп LINK – UP помеѓу извидниците од Велес и Ниш

Во периодот од 07 до 10.09.2023 год. во извиднички центар Голозинци Општина Чашка се реализираше едукативниот камп помеѓу двата братски одреди – извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес од Република Северна Македонија и извидничкиот одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш, Република Србија. Овој едукативен камп е насловен како LINK UP, се реализира  во рамките на проектот   “LINK- UP!  REGIONAL NETWORK, DEVELOPED ...

Повеќе »

Реализирани XXXVII Средби на извидници – Голозинци 2023

Остварувајќи ја својата програма за работа Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, ги организираше XXXVII Средби на извидници Голозинци 2023, кој  се одржаа во периодот од 8 до 10.09.2023 год. во извидничкиот центар Голозинци во истоименото село. На средбите учество земаа повеќе од 120 извидници од Република Македонија (Скопје, Прилеп, Штип, Св.Николе, Битола) и Република Србија (Ниш). Средбите на извидници ...

Повеќе »

71 година – Извиднички одред “Димитар Влахов“

Во далечната 1948 година со Законот за предвојничка обука во рамките на Гимназијата “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи за да на денешен ден 8 септември во учебната 1952 / 1953 година од тие одделенија се формира извидничкиот ...

Повеќе »