Консултативна средба со Министерството за образование и наука

На 27.9.2021 год. (понеделник), старешината на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, м-р Ангелче Гушев учествуваше на консултативна средба во однос на активностите и работата на службеникот за млади во рамки на Министерството за образование и наука.На средбата, се разговараше за предлозите кои ние ги имате за координирање, спроведување и следење на прашања од интерес на младите во делокругот на ...

Повеќе »

69 години – извиднички одред “Димитар Влахов“

Во далечната 1948 година со Законот за предвојничка обука во рамките на Гимназијата “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи за да на денешен ден 8 септември во учебната 1952 / 1953 година од тие одделенија се формира извидничкиот ...

Повеќе »

Честитка за соработката со Мировниот корпус

На 60 роденден на Мировниот корпус и на неговото дваесет и пет годишно постоење во нашатаземја, Мировнио корпус испрати писмена благодарност до извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес.за пријателството и соработката за сите овие изминати години. Сакаме да напоменеме дека централната прославата на 50 годишнината од постоењето на Мировниот корпус и 15 години од неговото присуство во Република Македонија, се ...

Повеќе »

Учество на “46 меморијал Чика Драги“ 2021

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на покана на извидничкиот одред “Мија Станимировиќ од Ниш, Република Србија во периодот од 20 до 22 август  2021 година со пет извидници – зема учество на “46 Меморијал Чика Драги“. Овој меморијал претставува еден од нај старите и нај посетен извиднички собир на извидници во Република Србија. На оваа манифестациија учество заради пандемијата ...

Повеќе »

Велешкиот извидник Давид Темелковски учесник на меѓународен камп во Германија

Во организација на Сојуз на извидници на Македонија,  дваесет извидници од Македонија  учествуваат на интернационалниот камп со извидници од Франција и Германија .  Кампот се организира во периодот од  7 до 15 август оваа година и тоа во извидничкиот центар Вестерное во близина на Франкфурт. Се работи за тринационален камп со извидници Македонија, Франција и Германија и кампот е наречен  ...

Повеќе »