Магијата на извидништвото

pokraj_logorski_ogan.jpg

          . . . покрај логорски оган Извидничка карактеристика ни е палењето на оган. Оганот ни е симбол на живеењето и движењето. Моментите поминати покрај логорски оган заедно со своите пријатели остануваат засекогаш.       . . . на Џамбори или Мут Џамбори (Jamboree) или Мут (Moot) се средби на извидниците од целиот Свет. На четири години ...

Повеќе »

Магијата на извидништвото

na_bivakuvanje.jpg

       . . . на бивакување Бивакувањето е форма на преноќување во природа. Во природата си подготвуваме засолниште со легло, подготвуваме храна и ја преноќеваме ноќта во природа. Искуствата што ги добиваме од бивакувањето се доста големи.        . . . на извиднички натпреварувања Ние извидниците подготвуваме доста интересни натпревари. Таму се презентираат научените извиднички знаења. ...

Повеќе »

Мисија

Мисија на извидничкото движење   МИСИЈАТА на Извидничкиот одред "Димитар Влахов" од Велес е да придонесе во образованието на младите луѓе низ систем на вредности засновани врз Извидничкиот Завет и Закони, да помогне во изградба на подобар свет, каде што луѓето се самоисполнети како индивидуи и имаат конструктивна улога во општеството.   ВИЗИЈА на извидничкото движење во Македонија е да ...

Повеќе »

Проекти

Проектни активности на извидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес со странски невладини организации и останати институции Од 1996 година одредот проектно соработува со странските фондации и институции: Институт за Трајни Заедници (ИТЗ) , Регионалниот Еколошки Центар (РЕЦ), Македонскиот Центар за Меѓународна Соработка (МЦМС), Фондација – Институт Отворено Општество Македонија (ФИООМ), Светска Банка, Амбасада на Кралството Норвешка, Европската скаутска фондација Агенција ...

Повеќе »