Архива на Авторот: scout

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ја прослави својата слава Св. “Кирил и Методиј“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, почитувајки ги основните принципи на извидничкото движење и оваа годината на 23 мај 20201 год. (недела) во извидничкиот центар “Голозинци“ ја прослави одредската слава Св. “Кирил и Методиј“ – македонски и сесловенски просветители, со што ја дополнуваме и нашата воспитно-образовна дејност како младинска организација. Овогодинешен кум на одредска слава беше Јордан Бајрактаров. По богослужбата ...

Повеќе »

Младински центар – Велес

Преку проектот Youth4 Veles во периодот од  8-9 .5.2021, (сабота и недела)  се  организираа работилници за основањето на Младински центар во Велес поради неминовноста од потреба за збогатување на културно-забавниот живот во Велес за младите луѓе. Со двете работилници во рамките на овој  проект се даде  придонесе во процесот на концептуализирање на услугите и содржините кои треба да се нудат во ...

Повеќе »

Учество на велосипедски крос – “Возењето велосипед е брзо и здраво“

На 8.5.2021 год. (сабота) во градскиот парк, еколошко друштво “Вила Зора“ во соработка со основните училишта и извидничкиот одред “Димитар Влахов“ организираа велосипедски крос на кој учество земаа повеќе од 30 деца. Велосипедскиот крос беше организиран под мотото “Возењето велосипед е брзо и здраво“. Ограничениот број на учесници беше во рамките на почитување на Ковид 19 протоколите. На овој велосипедски ...

Повеќе »

Продолжување на старата извидничка традиција и соработка

На 4.4.2021 во Кавадарци се одржа средба со која ќе се продолжи старата традиција на соработка помегу Велес и Кавадарци и тоа на извиднички план помеѓу ИО “Димитар Влахов“ и наследникот на стариот извиднички одред “Страшо Пинџур“ од Кавадарци, извидничкиот одред “Страшо Пинџур – Соколи“. На оваа средба се разговараше за понатамошното работење на одредот од Кавадарци, неговата поставеност и ...

Повеќе »

Велешките извидници волонтери на еколошка акција во Сплит “Зелено, те сакам зелено“

На јужните падини на Мосор во близина на Сплит, седумдесет млади од десет Европски држави учествуваат на волонтерската еколошка акција “Зелено, те сакам зелено“. Моливите и пенкалата се заменија со копачите и мотиките и во првиот дел од проектот ке се засадат 1500 садници. И покрај лошиот каменит терен каде што се садат автохтоните видови на црн и приморски бор. ...

Повеќе »