Архива на Авторот: scout

IN MEMORIAM: Руска Петрушевска – Трајкова (1975 – 2021)

Беше член  на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес од  1985 година па до денес. Од 1985 година,  Руска Петрушевска (Трајкова)  во одредот во Велес ги има извршувано сите функции започнувајки од водник до началник и секретар на одредот. Руска имаше учествувано на голем број на логорувања, извиднички акции, смотри како од републички карактер така и на активности во поранешна ...

Повеќе »

Извидниците најмасовни на пролетна еколошка акција на здруженијата на граѓани и Општина Велес

Десет извидници од извидничкиот одред  “Димитар Влахов“ и други граѓански активисти од Здруженија на граѓани денеска го чистеа просторот околу објектот во кој се сместени дел од граѓанските здруженија, што се наоѓа во населбата “Дворови“. Во работната акција активистите собраа 22 вреќи од 250 литри со различен вид на отпад и тоа не само од околината туку  и од просториите ...

Повеќе »

Извиднички одред “Димитар Влахов“ доби решение за Младинска организација од АМС

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес врз основа на  Jавниот повик на Агенцијата за млади и спорт за упис во регистарот на младински организации, организации за млади и младински чадор организации на 23.3.2021 год. го доби решението со кое се запишува во регистарот на младински организации, организации за млади и младински чадор организации како МЛАДИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА. Со ова извидничкиот одред ...

Повеќе »

Одржано редовно Собрание на одредот

На 10.3.2021 год. (среда) во големата сала на во Домот на НВО во Велес се одржа редовното годишно собрание на извиднички одред “Димитар Влахов“. На годишното собрание беа разгледани и усвоени наративниот и финасискиот извештај за работата на одредот за периодот на 2020 година, со предходно изјаснување и давање на извештај на надзорниот одбор на одредот. По разгледување на наративниот ...

Повеќе »

23 години братско живеење

На денешен ден, на 7 март во 1998 година на свечената Академија одржана во Големата сала на Општина Велес, а по повод 45 годишнината на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес се изврши збратимувањето на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ со извидничкиот одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш – Република Србија. Во времето кога на овие простори дејствуваа деструктивни состојби и недоразбирања, ...

Повеќе »