Архива на Авторот: scout

Извиднички леб

Леб кои може да го имаме во секој момент доколку имаме услови и ги имаме следните потребни состојки: 250 г интегрално брашно 250 г бело брашно 1 прашок за печиво (10 г) 1 лажица мед 2 лажички сол 3 лажици маслиново масло 300 мл млака вода Извидничкиот леб се подготвува на слениот начин со следната постапка: ја загреваме рерната на ...

Повеќе »

Среќна нова 2019 и весели Божикни празници

Почитувани, годината 2018 која што заминува беше година во која што нашиот одред “Димитар Влахов“ го прослави 65 годишното постоење на одредот како најстара млдинска органзација во Република Македонија. Во оваа 2018 ги организиравме XXXIII Средби на извидници Велес 2018, повторно четири дена пловевме со Вардарската рега “Гемиџии“, учествувавме на извидничката лига на СИМ во рамките на одредските натпревари каде ...

Повеќе »

Велешките извидници го уредија Домот на НВО во Велес

Членови на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, на првиот зимски ден на 23.12.2018 год. (недела) организираа акција на уредување на Домот на НВО во Велес, а воедно се приклучија кон акцијата на Медиа/Арт клубот – Велес на Младински образвовен форум на настанот „Reborn Yard“. На овој настан се изврши интервенција во јавниот простор, поточно репарирање и менување на покривната ...

Повеќе »

Учество на трибина – Транспарентност во финансирањето на граѓанските организации од општинските буџети

На покана од Фондацијата за развој на локалната заедница Штип во рамките на проектот „Силни граѓански организации за позитивни социјални промени“, старешината на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, м-р Ангелче Гушев зема учество на отворен настан – дискусија на тема “Транспарентност во финансирањето на граѓанските организации од општинските буџети “. Настанот се одржа на 20ти декември (четврток) во хотел ...

Повеќе »

Велешките извидници – пошумуваа !!!

На 08.12.2018 год.(сабота) членови на извидничкиот одред “Димитар Влахов“, земаа учество на еколошко-граѓанска акција за пошумување организирана  од страна на Општина Велес која ќе се реализираше на на локалитетот Вршник  и тоа на површина од 3 хектари, со засадување на 5.500 садници од багрем. На акцијата земаа учество: вработените во Општина Велес, јавните претпријатија  и други општински институции, Здружението “Акцијаш” ...

Повеќе »