Завршија XXVI Средби на извидници Велес 2011

nacalnikИзвидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес ги организираше  26те Средби на извидници  Велес – Голозинци 2011, а истите се одржаа во периодот од 7 до 11 септември 2011 год.во извидничкиот центар  “Голозинци“ во истоменото село. Овие средби се одржуваа во знак на прославата на Денот на Државноста – 8 Септември. На овие средби учество земаа 100 извидници  од следните извиднички одреди: ИПО Јадран, ИО ММ Брицо, ИПО Галеб од Скопје,  ИО “Скаут“ од Куманово, ИО “Наум Наумовски – Борче“ од  Крива Паланка и гости од Република Србија и извидниците од одредот домакин. На средбите првото и второто место го освоија патролите на извидничко-поречанскиот одред  “Јадран“ од Скопје, а трето место им припадна на патролата од извидничкио – поречанскиот одред   “Галеб“ од Скопје.  Овие средби се организираа со поголем број на денови,а извидниците учесници се  натпреваруваа во областа на ориентацијата и топографијата, а ги внесовме и  дружењето и забавата преку полигонските игри, палењето оган односно  играта како метод   на работа во традиционалниот скаутизам…

Сакаме да истакнеме дека во периодот од 1975 до оваа 2011 година, успеавме да  ги организираме 26 Средби на извидници, а кои што последните десет беа  од меѓународен карактер. Со организирањето на овие средби извидниците од Велес дефинитивно покажаа дека знаат да го практикуваат извидништвото, а воедно и да го популаризираат  својот град Велес и својот извиднички центар Голозинци. 26 Средби беа организирани со финасиска поддршка од страна на  Општина Велес,  донации од локалниот бизнис сектор и сопствена партиципација на учесниците и одредот  домакин…

 

                       poligon           stroj

                       prvo mesto         vtoro mesto

                       treto mesto         zadaci

 

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.