СИМ повторно на интернет – www.scout.org.mk

По долго време се појави и официалната веб страница на Сојузот на извидници на Македонија, организација која создава подобар свет и тоа на истата адреса на која што порани ја  гледавме…. Преку веб страницата, Сојузот на извидници на Македонија се преставува како организација која на територијата на Македонија своите први почетоци ги бележи уште далечната 1921 година, а формата на денешната организација за прв пат датира од 1953 година.До денес низ нејзините редови имаат членувано повеќе илјадници млади луѓе кои се грижат за правилно воспитување и образование на децата и младите. 

Сојузот на извидници на Мекедонија функционира на речиси целата територија на Р.Македонија,  со 14 активни извиднички одреди. Се настојува да со извидничкиот метод и неформална едукација  да се наметнеме на младите како вистинска организација во која младите ќе го пронајдат своето  место и ќе го истакнат својот карактер, активно вклучуваќи се во опшеството донесувајки одлуки  кои го прават светот подобро место за живеење. Извидничката организација како во светот така и  во Македонија е најбројното невладино движење со кое активно се вклучени над 28 000 000 млади луге.  Во континуитет од над 100 години, СИМ е единственото движење кое се одржало и успеало да оствари  придобивки за младите кои вистински се вреднуваат и согледуваат.Извидничкиот метод е резултат на  високо професионални едукативни истражувања и долгогодишно искуство. Низ програмата која ја спроведува  во СИМ се опфатени сите потреби и актуелни проблематики кои ги засегаат младите.  СИМ,  55 години  представуваме смерница за младите во Р.Македонија, 55 години успешно  создаваме поинаква слика за светот, поивеќе од 55 години сме горди зошто сме успеале
во тоа и уште толку години сигурно ќе настојуваме за истото.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.