Проект на УСАИД за граѓанско општество

На 16.5.2012 год. (среда) во просториите на Ликовниот салон, во  организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) во Велес, беше  организирана работилница за преставување на објавениот конкурс за доделување грантови на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество. Проектот обезбедува поддршка за граѓанското општество за поттикнување демократски реформи. Проектот е овозможен со поддршка од американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Целта на конкурсот е да обезбеди поддршка за граѓански организации од Република Македонија преку следните два вида грантови:

1. Поддршка на граѓански организации кои делуваат како демократски јадра во своите заедници, коишто имаат долгорочно искуство и кредибилитет во промовирањето граѓанско учество и имаат капацитет да ги мобилизираат граѓаните и да поттикнат граѓански иницијативи (грантови во износ до 20.000 американски долари);

2. Поддршка на граѓански организации ангажирани во надгледување на властите и застапување засновано на истражувања во следните подрачја: Собрание, владеење на правото, судство, медиуми, трошење на јавните пари, финансирање на политичките партии, политиките што се однесуваат на граѓанското општество, младински политики, родова еднаквост и усогласеност со политиките на Европската Унија (ЕУ) и апсорпција на фондовите на ЕУ (грантови помеѓу 10.000 и 30.000 американски долари). 

Со овој конкурс ќе се поддржат предлог проекти кои се иновативни и ќе постигнат видливо влијание и кои:

• директно ги поддржуваат целите на Проектот на УСАИД за граѓанско општество;

• покажуваат посветеност кон вклучување на граѓаните и ефективни стратегии за ангажирање или мобилизирање на граѓаните;

• нудат креативни и ефективни стратегии за пристап до информации и придонес кон политиките;

• применуваат, кога е соодветно, стратегиско користење на медиумите во промоција на целите;

• промовираат интегрaтивен пристап со фокус на етникумите и родот;

• градат партнерства и коалиции, посебно кога се обработуваат тешки реформски прашања.

На ова преставување беше присутен старешината на извиднички одред “Димитар Влахов“ од Велес. Ангелче Гушев

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.