On line LINK UP платформа

On line LINK UP платформата (www.scoutveles.org.mk) е ново место за онлајн вмрежување и соработка за сите млади луѓе што се заинтересирани за активно учество и за секојдневно следење интересни настани, новости и можности во Велес и Ниш. На оваа платформа младите ќе имаат можност да се запознаат, да споделат сопствени искуства и да се стекнат со корисни знаења и информации во врска со професионалните можности и настани што се случуваат во регионот. On line LINK UP платформата е конструктивен дигитален медиумски простор за младите од Велес и Ниш докажува дека бариерите не мора да бидат пречки, туку можност за раст, развој и успешна регионална соработка. Името на платформата е карактеристично, затоа што зборот “поврзување“ каде што значајно за овој регион и затоа што симболиката на императивот “LINK UP“ е поттик за поврзување и акција. Оваа платформа  или Регионалната мрежа  е развиена за млади, обединети во обновување и генерирање на партнерства, да соработуваме, да создаваме нови вредности и да се движиме во насока на подобра иднина.

Во текот на активностите создадовме силни врски со врсниците од Велес и Ниш и регионите на нашите градови, па оваа група на луѓе и поврзаноста што ја создадовме сакаме да ја споделиме со нашите врсници. во регионот.
Една од главните цели на LINK UP е платформата е да го промовира духот на помирување и соработка помеѓу младите луѓе од Велес Република Северна Македонија и Ниш Република Србија. Посебен акцент е ставен на важноста на давање поддршка на младинската соработка преку организирање програми за размена. Ова е прва платформа од ваков вид и е создадена од млади луѓе, од нивните идеи и преку нивните визии. И крајната цел на платформата е да придонесе во образованието на младите луѓе низ систем на вредности засновани врз Извидничкиот Завет и Закони, да помогне во изградба на подобар свет, каде што луѓето се самоисполнети како индивидуи и имаат конструктивна улога во општеството. А платформата треба да допринесе да  извидничкото движење во Република Северна Македонија и Република Србија  да стане современо, атрактивно и самоодржливо и да обединува млади луѓе преку неговите привлечни и динамични работни активности  и е да придонесува во развојот на младите луѓе во достигнувањето на нивните потполни физички, интелектуални општествени и духовни можности како поединци, како одговорни граѓани и како членови на нивните локални и национални заедници, како и меѓународната заедница.

Со користење на оваа платформа, младите ќе имаат можност да ги промовираат своите идеи и да посочат и дадат нови предлози за решавање на заедничките проблеми во области како што се животна средина, природно и културно наследство, јавно здравје и други содржини. Сè зависи од тоа која област ги интересира. LINK UP како  Регионалната платформа им даваат предност на младите бидејќи подобрата иднина и подобрите општества започнуваат со младите.

Платформата LINK UP ќе управувана од извидничките канцеларии на Велес и Ниш како најстари младински организации во Македонија и Србија, кој  е, всушност, се и невладини организации со капаците  од именуваните две државите од Западен Балкан со цел позитивна размена на искуства меѓу младите луѓе. On line платформата беше дел од активностите во рамките на проектот “LINK- UP! REGIONAL NETWORK, DEVELOPED BY YOUTH FOR YOUTH, UNITED IN REBUILDING BRIDGES AND GENERATING PARTNERSHIPS“ на извиднички одред “Димитар Влахов“ од Велес , Република Северна Македонија, проект финанциран од ЕУ проектот: “Техничка поддршка за подобрување на овозможувачката средина за граѓанските организации во Република Северна Македонија“ во рамките на Механизмот за граѓанска отпорност (МГО).

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.