63 години извидничко движење во Велес

amblemВо далечната 1948 година со законот за предвојничка обука во склоп на Гимназијата  “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности  слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи  за да на денешен ден 8 септември во учебната 1952 / 1953 година од тие одделенија се формира  извидничкиот одред “Димитар Влахов”. Постоиме 63 години. Подготвуваки  ја прославата по повод 60 години извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, дојдовме до фотографија од првата група на членови од кои во учебната 1952/1953 година се формира одредот од Велес.  Основач на одредот е проф. Петар Петровски. Од самиот почеток започнуваат да се формираат iz1извиднички  единици во сите основни училишта, а за поздравување било и формирањето на единици во тогашните претпријатија Монопол и Механичка.
ИО “Димитар Влахов“ – Велес е формиран во првата недела на месец септември,  а според кажувањата, а тоа  е 8 Септември … Ден кој подоцна многу значи за нашата Македонија.  Да живее извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, да живее Македонија !!!

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.