62 години – извидничко движење во Велес

amblemВо далечната 1948 година со законот за предвојничка обука во склоп на Гимназијата “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи за да на денешен ден 8 септември во учебната 1952 / 1953 година од тие одделенија се формира извидничкиот одред “Димитар Влахов”. Постоиме 62 години. Подготвуваки ја прославата по повод 60 години извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, дојдовме до
фотографија од првата група на членови од кои во учебната 1952/1953 година се формира одредот од Велес. За оваа фотографија голема Благодарност до Томе Горгиев, еден од првите членови на одредот. ИО “Димитар Влахов“ – Велес е формиран во првата недела на месец септември, а според кажувањата, а тоа  е 8 Септември … Ден кој подоцна многу значи за нашата Македонија. Да живее извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, да живее Македонија !!!

iz2iz1

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.