21 вистина за 21 светско Џамбори – Лондон 2007

Драги извидници, 21 Светско Џамбори одамна заврши. Започна на 28 јули, а заврши на 8 август 2007 година, со тоа заврши и прославата на 100 години постоење извидништво во светот. 21 Џамбори заврши со напуштањето на Хајлендс паркот, но впечатоците останаа. Остануваат за навек вистините, фактите, впечатоците, податоците, бројките.
Па затоа ви ги претставуваме 21 вистина, за 21 Џамбори, а се однесува на:

 
 
1. 40.000 скаути (извидници) од повеќе од 180 земји живееа и работеа заедно
 
2. Сите учесници на Џамборито беа на возраст од 14 до 17 години
 
3. Интернационалниот сервис тим (ИСТ) го сочинуваа скаути (извидници) од целиот свет, постари од 18 години, кои на местото на одржување на Џамборито поминаа 17 денови

4. 10.000 скаути (извидници) од целиот свет, по завршувањето на Џамборито, останаа во Велика Британија, а домакини им беа скаути (извидници), но и британски семејства

5. Секој регион во Велика Британија имаше свој претставник на Џамборито

6. Џамборито беше сместено на повеке од илјадници декари земја (целиот камп беше 4,5 км х 5 км)

7. Требаше повеќе од 30 минути одење, да се дојде од еден крај до друг крај на просторот каде што се одржуваше Џамборито

8. Просечната максимална температура во Хајлендс во јули и август беше 22  целзиусови степени

9. Просечнаата минималнаа тепература беше 12  целзиусови степени

10. Просечната дневна количина на дождовни врнежи беше 1,5 мм.

11. 12.000 возрасни работеа како волонтери од реализирање на програмски активности до чистење на ВЦ и тоалети.  Со еден збор решиси се она што е потребно да Џамборито се реализира без проблем.

12. Хајлендс паркот беше домакин на Петиот музички фестивал, кои што започнуваше  на 18 август, што значеше дека за помалку од десет дена требаше да се исчити теренот на кој се одржа Џамборито             

13. Имаше 16 подкампови и во секој од нив во просек беа сместени по 2.000 скаути (извидници). Подкамповите носеа имиња на природни масиви, блики и животни и тоа: Џунгла, Лагуна, Мангров, Тропска (дождовна) шума, Плажа, Атол (корален остров), Оаза, Дина, Вада (суво речно корито), Тундра, Вулкан, Висорамнина, Глечер и Кањон.

14. Повеке од 32.000 работни часови општествено корисна работа, беа реализирани од страна на учесниците

15. Со искористената количина на ролни тоалетна хартија можеше да покријат повеке од 50 фудбалски игралишта

16. Ресторанот за персоналот (стаф) дневно подготвуваше повеке од 348.000 оброци

17. Повеке од 50.000 гости го посетија Џамборито

18. 400 автобус ги превезуваа учесниците на активности надвор од теренот на Џамборито

19. 32 камиони на храна секоја вечер се испорачуваа во подкамповите

20. На денот наменет за гости, автобусите доагаа и заминуваа на секој 10 секунди, а патничките автомобили на секој 4 секунди

21. На Џамборито се користеа толку големи шатори, така да со нив можеше да се покријат 5 фудбалски игралишта     

 

 

 

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.