Десанка Максимовиќ препорачува….

Би им порачала на сите деца да се зачленат ви извидници. Извидници, само толку – да бидете такви какви што сум ве гледала досега . Подобри неможете и да бидете. Таа организација така добро влијае не една млада душа, на воспитувањето на карактерот на младите луѓе. Ги учи на самостојност, им ја подига свеста, ги вежба да бидат вредни, придонесува на брзи одлуки, на снаоѓање……

Мислам дека младите најцелосно се воспитува во извидничката организација. Мислам, во извидничата организација младите примаат најголеми одговорности, но ја стекнуваат и најголемата самостојност. А да не говорам за другарството кое тука се развива. Тоа е нај скапоцено. Тоа задоволство, да имате другар, брат такаречено…. Тоа е нешто извонредно. А извидниците токму тоа го имаат…. 
 

Десанка Максимовиќ
Писател

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.