Дали сме излажани како извидници ???

Почитувани браќа извидници,
еве ме повторно со реакција, а таа се однесува на состојбите во нашиот сојуз, сојуз во кои ни мине младоста, а богами и ни помина ! Сакајки да дадам придонес во надминувањето на оваа крајно “ГЛУВА“ ситуација во која што ништо не се случува.  А сето ова го пишувам од фактот што како извидник и член во Сојузот на извидници на  Македонија  сум крајно ИЗЛАЖАН (а излажано е и членството, а со тоа и одредите) и тоа  од НАЧАЛНИКОТ НА Биро на СИМ, г-дин Драган Анчевски, од Старешинството на СИМ, а за старешината незнам затоа што СТАРЕШИНАТА не функционира во општо, а со тоа можам и одговорно да тврдам дека фактички немаме старешина на нашиот ни мил Сојуз.

Зошто сме излажани ?????
– новото Старешинство на СИМ нема интерес да формира БИРО на СИМ (предводено од г-ни Златко Митков)!
– “потенцијалното Биро на СИМ“ (предводено од Началникот на СИМ, Драган Анчевски) не се формира ни по посетата на преставниците на Европската канцеларија предводени од г-га Позајиќ – Фркетиќ и г-дин Бајрактаров (некаде после изборот на новото старешинство на СИМ)
– ништо не е превземено во обуката на СИМ (т.н. РАБОТНА ГРУПА предводена од Огнен Стефановски,кои се залагаше, гласно зборуваше, не убедуваше, ни објаснуваше како ке се реализираат школите, како ке има една  во лето една во зимо, една во Охрид, друга незнам каде !!!!
За возобновување на школите за инструктори и школите за водачи) … ни од тоа ништо !!! 
– ни по овој тренин за тренери (А НЕ ИСТРУКТОРСКА ШКОЛА) на кој “на мускули“ се собраа дваесетина извидници од кои сметам дека половината од тие дваесет го промашиле тренингот и немаат потенцијал за работа БИРО НА СИМ.
Но како ке започнат кога и двете горе наведени институции немаат ни ПЛАН НИ ПРОГРАМА, а богами и Старешината на СИМ не знае што со извидништвото во СИМ.
“Одборот за спас на извидништвото во Република Македонија“ ( Бевме убедувани дека ке работат 24/7)
За жал сакам да констатирам следнот: Супер беше организираниот ТРЕНИНГ ЗА ТРЕНЕРИ – А НЕ ИНСТРУКТОРСКА ШКОЛА како што се преставуваше во Македонија. Самите предавачи, гостите од Данска беа еден ранг понизок од инструктори кои  поседува СИМ (јас Ангелче Гушев и Чедомир Арсовски) , чесно е да бидат гостите од Данска присутни оти беа организатори и финансиери, но сметаме дека и кадрите во кои СИМ инвестираше требаше да бидат присутни. Како што беа присутните од кадрите Европска канцеларија. Кога во Македопнија ке видиме инструкторска школа од ВУД БЕЏ карактер ??? (за кои што толку многу се залагавме). Со ова сметаме дека Начаникот на Биро не сака да соработува со постоечките инструктори во СИМ ??? (се поставува прашањето).
Почитувани институции,  како одреди ви ја доверивме полната поддршка да го  подигнете извидништово во Македонија (А НЕ ДА БИДЕМЕ ИЗЛАЖАНИ) и тоа преку обуката  и програмата, но за жал од тоа нема ништо. Началникот Драган Анчевски го нема капацитетот да започне со реформирањето за кое што многу гласно зборуваше, а за старешината г-дин Митков него не го ни повикувам од причина што ние немаме СТАРЕШИНА. За тоа ги повикувам Старешинството на СИМ и Потенцијалното Биро на СИМ  (ако има такво) дали сакате да почнете да ги засукате ракавите и да организирате обука да ја осовременуваме програмата … а ако не можете или пак не знаете јавете се, знаете кој се инструктори во СИМ, знаете кој ја познаваме работата во тој дел, знаете кој ги организираше најголемите и  најквалитетните инструкторски школи во изминаатите 10 години.
Повторно Ве повикувам да ја обновиме стратегијата за развој на извидништвото во СИМ, да составиме и Стратегијата за обука на кадри  во СИМ која што крајно ни е неопходна и по која би се движеле  во развојот на кадрите во СИМ во наредните 3 до 5 години., да почнеме да размислуваме за наредна Смотра на СИМ.
Почитувани институции во СИМ, ако не можете ослободете ги местата, не ги залажувајте и не ги лажете одредите дека нешто работите, а ти почитуван Старешина на СИМ , ако не ја познаваш работата во СОЈУЗОТ НА ИЗВИДНИЦИ НА МАКЕДОНИЈА не би требало да седите  на таа позиција,  а Началникот нека ги организира  програмските активности за да може овој сојуз да функционира.
 
Ве поздравувам со извиднички поздрав ЗДРАВО !

П.С.  Намерно ги прозивам со име и презиме гореспоменатите извидници се со цел да еднаш за секогаш почнеме да разговараме отворено, а не овој – оној, јас – ти – тој !

Искрено Ваш
проф. Ангелче Гушев – ГУШЕ
Инструктор од втор степен во СИМ

*) Горе наведените ставови и мислења се мислења на авторот и истите  не ги рефлектираат ставовите и мислењата на старешинството  на ИО Димитар Влахов од Велес

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.