Велешките извидници трети на државниот извиднички ориентационен натпревар – ДИОН 2017

dion2017Во организација на Сојуз на извидници на Македонија, се организираше државниот извиднички орентационен натпревар – ДИОН кој се одржа од 13 15 октомври на Средно Водно. На овогодинешниот ДИОН учество земаа 19 екипи и над 150 извиднци од цела Македонија. Акцијата содржеше активности од областа на ориентацијата, топографијата и првата помош. Ова последно X коло од извидничката лига беше последно и со тоа заврши по прв пат организираната извидничката лига во Република Македонија, па по тој повод беа прогласени и најдобрите извидници во сите категории. Натпреварувачкиот дел беше најсложен досега затоа што беше составен од активности од сите акции досега во лигата. Натпреварувањата се одржаа во 3 категории и тоа:
• Извидници (12-15 години) – 13 екипи
• Истражувачи (16-18 години) – 4 екипи
• Ровери (19-24 години) – 2 екипи
Во категоријата извидници третото место освои екипата од ИО “Гоце Делечев“ од Св. Николе, второт место го освои екипата од Прв Скопски Извиднички Одред, додека првото место го освои екипа од ИПО “Јадран“ од Скопје.
Во категоријата истражувачи третот место освои екипата Чичко Врап од ИО “Димитар Влахов“ од Велес, 2второт место освои екипата Каменковци од ИО “Браќа Миладиновци“ од Скопје, додека првото место го освои екипата од ИПО “Јадран“ од Скопје.
Во категоријата ровери првото место го освои мешана екипа составена од извидници од ИЕО “Пионер“ и ИО “Браќа Миладиновци“, додека второто место го освои екипа од ИПО “Јадран“ од Скопје.
Со ДИОН се заокружи последнот коло од Извидничката лига 2017 кој беше успешно организиран од страна на Сојузот на Извидници на Македонија, а на севкупните победниците им го честитаме успехот.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.