Велешките извидници волонтери на еколошка акција во Сплит “Зелено, те сакам зелено“

На јужните падини на Мосор во близина на Сплит, седумдесет млади од десет Европски држави учествуваат на волонтерската еколошка акција “Зелено, те сакам зелено“. Моливите и пенкалата се заменија со копачите и мотиките и во првиот дел од проектот ке се засадат 1500 садници. И покрај лошиот каменит терен каде што се садат
автохтоните видови на црн и приморски бор.

После садењето младите волонтери се организираат во тимови кои
паралелно и ги наводнуваат,засадените садници. Главната цел на проектот е поврзување на младите од регионот преку развојот на
еколошката свест за унапредување на животната средина.

Оваа еколошка акција е настаната како резултат од еколошка акција “Боранка“.Помегу седудесете млади од десете европски држави се наоѓаат и шест извидници од Сојуз на извидници на Македонија од кои се и Благој Ѓорѓиев и Мартин Голчев од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.