Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности во Чашка – ТЕОВО

t5

Општина Чашка има потенцијал за развој на туризмот. Можности за развој на алтернативен туризам и тоа: културно- историски туризам, рурален туризам , планински туризам ,религиозен туризам и ловен туризам. Голем број на населени места , започнуваме од нешто Теово. Прекрасно населено место оддалечено од Населба Чашка , административниот центар 20км.  Секој посетител за Согле, Богомила, Нежилово, Ореше, Папрадиште застанува да ...

Повеќе »

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ја прославија славата Св. “Кирил и Методиј“

slava2

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, почитувајки ги основните принципи на извидничкото движење, во годината која што прославивме 65 години од своето постоење, на 23 мај 2018 год. (среда) ја прослави одредската слава Св. “Кирил и Методиј“ – македонски и сесловенски просветители, со што ја дополнуваме и нашата воспитно-образовна дејност како младинска организација. Овогодишен кум  на  одредска слава беа Златко ...

Повеќе »

Велешките извидници на 43 Меморијал “Чика Драги“ во Ниш

nis1

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на покана на извидничкиот одред “Мија Станимировиќ од Ниш, Република Србија во периодот од 11 до 13 мај 2018 година со осум извидници – зема учество на “43 Меморијал Чика Драги“. Овој меморијал претставува еден од нај старите и нај посетен извиднички собир на извидници во Република Србија. На оваа манифестациија учество земаа повеќе ...

Повеќе »

Велешките извидници втори во третото коло на Извидничка лига на СИМ

gradovci_1

Во во извидничкиот центар “Градовци“ во истоименото село во близина на село Зелениково  во организација на извидничкиот одред “Браќа Миладиновци“  од Скопје и Сојуз на извидници на Македонија од 4 до 6 .5.2018 год. се одржа третото коло од извидничката лига во СИМ 2018. Ова коло ги опфаќаше следните категории на членство: извидници (12-15 години), истражувачи  (16-18 години) и ровери ...

Повеќе »

Почит кон славните Гемиџии – 115 години од нивното дело

Gemidzii_115_2

Членовите на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, Трајче Темелковски, Кристијан Јорданов  и Иван гушев на 30.4.2017 год. (понеделник) се поклонија пред ликот и делото на Гемиџиите, a по повод 115 години од Солунските атентати. На споменикот подигнат во нивна чест во близина на мало мовче, делегации положија свежо цвеќе. Пред присутните се одржа и говор во кој беше потенцирано ...

Повеќе »