Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – географски центар на Македонија

centar mkd1

На надморска виисна од 300 метри, во менсоста Длабок дол, во близина на селото Долно Врановци, е одбележан геогрфаскиот центар на Македонија, Новите технологии го поместија центарот на Македонија. Секој жител во Општина Чашка раскажува за селото Крива Круша кое долго беше препознаено за центар на Македонија.  Географскиот центар на Македонија се наоѓа во најчистиот предел, покрај реката Бабуна недалеку ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – ОМОРАНИ

35054382_10214680744345661_3723631753940697088_n

Во  непосредна близина на река Бабуна , длабоко во природата е рибник ресторан Оморани . пријатно место за одмор и рекреација, прекрасно место за секој кој сака да биде далуеку од градскиот метеж. Ресторан во етно стил и катче за најмалите.  Секој кој го посетил еднаш, случајно или намерно се вратил повторно  . Добриот глас за вкусно приготвената храна и ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – ГОЛОЗИНЦИ

golozinci1111

Во април 1997 година извидничкиот одред “Димитар Влахов”  за остварување на сопствените програмски активности го формираше извидничкиот центар “Голозинци” во истоименото село, кои што се наоѓа во централна Македонија или 20 километри југозападно од Велес во општината Чашка. Истиот комуникациски е поврзан со автобуски и железнички превоз. Извидничкиот центар располага со цврст објект со 50 легла, кујна, трпезарија, санитарен чвор ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – ОРЕШЕ

33677184_925748827586007_5006688598657859584_n

Манастирскиот комплекс Св.Ѓорѓија се наоѓа на 3,5 километри одалеченост од  село Ореше или 10 км од село Богомила.До, него води асфалтниот пат ,високо во пазувите на планината, духовно одморалиште на верниците, како и на сите љубители на природата и планината на планинскиот масив Даутица, под планината Куртовица на 1000 метри надморска висина. Манастирскиот комплекс плени со својата раскошност 4 апартмани ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности- ГОРНО ВРАНОВЦИ

vranovci1

Горно Врановци, село заштитено од Министерство за култура нуди одлични можности за развој на културно- историскиот туризам.Во регистарот на меморијални споменици и спомен обелжја на територијата на Општина Чашка , кои се заштитени од Министерството за култура се и : – Меморијалниот музеј, партизанска печатница „ Гоце Делчев“;село Горно Врановци – Меморијален музеј , централен комитет на КП на Македонија, ...

Повеќе »