Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Папрадиште

Мијачкото село Папрадиште сместено во падините на Јакупица на 1000 метри надморска височина, плени со својата убавина. Кога се населиле мијаците , своите новоизградени домови немале слама да ги покријат и за тоа користеле папрат кој го има во изобилие  и за тоа селото го добива името„ Папрадиште“.   Во самиот центар на селото е сместен детскиот планинарски дом Папрадиште ...

Повеќе »

Викенд прошетка “Запознавање на убавните“

Согласно Проектот „ Младински еко-етно рурален туризам„ кој се имплементира од страна на Здружение на граѓани Еколошко друштво АМБИЕНТАЛИСТИ село Горно Јаболчиште Чашка , Извиднички одред “Димитар Влахов“ Велес и Младински форум Чашка на 23 јуни сабота се организираше викенд прошетка до Бегово Поле.  Секоја година традицинонално се оддржува средба, настан , концерт на Бегово поле од страна на ПСК ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Богомила

Мостот на Бабуна, Богомила  заштитен од Министерство за култура , еден од бројните споменици кои се регистрирани и заштитени на територија на Општина Чашка.  Плени неговата убавина и секој посетител за Богомила, Папрадиште, Ореше, Нежилово, Капиново мораат да поминат по овој несекојдневен мост. Во непосредна близина на основното општинско училиште „ Петре Поп Арсов“  е манастирот Св Спас кој во ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Солунска глава 2540 мнв

Од планинарскиот дом Чеплес  по маркирани  патеки се стигнува за 3.30 часа. Има летна патека која води од кај Долна Бабина  дупка и одбележана  со црвено бела боја и зимска која оди по срт и е  одбележана  со зелено бела  ( исклучиво за зимно време ). Промоцијата на населените места во Чашка, сместувачките капацитети,  е активност од проектот „ Младинсен ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – извори на река Бабуна

Се стигнува по широкиот пат од село  Нежилово кон планинарскиот дом Чеплес.  На 6,5 км  има патоказ кој означува  влез во  шумата и до таму се упатуваме кон  изворите кој се наоѓаат на  1450мнв.  Има одбележана  планинарска патека.  Се стигнува  за 45мин.  од широкиот пат до  изворите каде има и водопадот.  Водопадите на река Бабуна се наоѓаат на самиот извор ...

Повеќе »