Среќна нова 2018 и весели Божикни празници

srekjna-nova

Почитувани, годината 2017 која што заминува беше година во која што нашиот одред “Димитар Влахов“ како најстара млдинска органзација во Република Македонија. Во оваа 2017 ги организиравме XXXII  Средби на извидници Велес 2017, повторно четири дена пловевме со Вардарската рега “Гемиџии“, учествувавме на извидничката лига на СИМ во рамките на одредските натпревари каде што бевме први, втори, трети … (Скопје, ...

Повеќе »

Учество на состанок за Менаџмент на волонтери во извидништво MOVIS 2017

jane_viksa

Во период од 7 – 10.12.2017  год. во Барселона, Шпанија се одржa состанок за Менаџмент на Волонтери во извидништвото (Management of Volunteer in Scouting 2017). Целта на состанокот беше за споделувања на искуства  како и вмрежување на извидници кои работат со менаџериње на волонтери. На овој настан учествуваа  шеесетина  извидници од повеќе  европски држави. Темите што беа опфатени на овој ...

Повеќе »

IN MEMORIAM: Боривоје Ѓоргиевски – Боре Цимерот (1949 – 2017)

boro_cimer

Беше член на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес од  1965 година па до неговата смрт на 8.12.2017 год. Боре Цимерот беше човек кој што многу време посвети на одредските летни логорувања во Охрид и работата во извидничкиот центар “Охрид“. Боре долги години го раководеше извидничкиот центар во Охрид како негов управник. Многу извидници од поранешните ЈУ простори добро го ...

Повеќе »

Отворена база на податоци и споредбена анализа за Вардарски плански регион

logo-za sajt

Извидничкиот одред  „Димитар Влахов“ изработи отворена база на податоци за Вардарски плански регион, како и споредбена анализа за четири сегменти и тоа Економија и финансии, Квалитет на живот, Здравство и Животна средина во рамки на проектот Информирани граѓани –  двигател на транспарентни институции. Регрантираниот проект е дел од проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“ што го спроведуваат Центарот за граѓански ...

Повеќе »

Успешна реализација на проектот “МЛАДИТЕ ВО АКЦИЈА “

Извиднички одред „ Димитар Влахов“ Велес успешно го завшува проектот „ Младите во акција“, кој е   финансиран од ЦИВИКА МОБИЛИТАС  АД ХОК Грантови .  Имено преку проектот се реализираа следните активности и тоа се креираше брошура „ Профил на Општина Велес и Чашка“ , се организираше три дневен камп со идеи за бизнис и развој на мало стопанство, се остварија ...

Повеќе »