Извидничкото движење претставено преку најстариот одред “Димитар Влахов“-Велес

izvidnici_4

Веќе 62 години извидниците од одредот “Димитар Влахов“ од Велес, го шират извидништвото кое есента 1952 година проф. Петар Петровски го основа. Целта на формирањето на одредот и тогаш и денес е иста, да придонесува во развојот на младите луѓе во достигнувањето на нивните потполни физички, интелектуални општествени и духовни можности. Денеска извидничкиот одред може да се пофали со млади ...

Повеќе »

Извидниците учесници на почетокот на акција “Ден на дрвото“

den na drvo1

Во организација на Министерството за одбрана и покровителство на здружението “Ден на Дрвото“ и Општина Чашка, а во присуство на Воените Аташеа на странски држави во Република Македонија и претставници на Сојуз на извидници на Македонија , денес на 22.11.2014 год. (саабота)  во близина на Папрадиште Општина Чашка започна годинешната есенска акција „Ден на дрвото засади ја својата иднина“ . ...

Повеќе »

Велешките извидници први по повод празникот на град Скопје

sk

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, на покана на извидничкиот одред “Браќа Миладиновци“ од Скопје , на 15.11.2014 год. (сабота), по повод Денот на ослободување на град Скопје, со петнаест извидници или три патроли од помлади извидници зема учество на традиционалната акција “Извидниците за својот град“. На оваа извидничка акција извидниците се натпреваруваа во голем број на извиднички дисциплини, а на ...

Повеќе »

Велешките извидници статисти во “Ослободувањето на Скопје“

film2

Во рамките на снимањето на филмот “Ослободувањето на Скопје“ во режија на Раде Шербеџија, кое се реализираше на терените на Велес и Горно Коњари , десетина членови на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, учествуваа на кастингот за избор на статисти во споменатиот филм. Но само тројца извидници и тоа: Љупчо Кузмановски, Мартин Трајковски и Никола Ќурчиев беа повикани на ...

Повеќе »

Учество во јавните расправи по нацрт-програмите за работа на Општина Велес во 2015

opstina

На 3.11.2014 год.(понеделник) делегација на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес во големата сала на Општина Велес земаа учество на јавните расправи по нацрт-докуентите на Општина Велес за 2015 година. Овие јавни распарави беа наменети за претставниците од урбани и месни заедници, преставници од областите на образованието, културата, здравствената и социјална заштита, како и од здруженија и фондации (невладини организации, ...

Повеќе »