Велешките извидници учесници на 40 меморијал “Чика Драги“ во Ниш

mija2

На 40 јубилејниот извиднички ориентационен повеќебој “Чика Драги“ изминатиот викенд на терените на Облачинско езеро во близина на Ниш, од 15-17  мај  2015 се натпреваруваа повеќе од 250 млади од Србија и Македонија. Целта на ова традиционално натпреварување кое го организира нашиот братски извиднички одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш, беше организирање на натпревари од областа на топографијата и ориентацијата во ...

Повеќе »

Почит за славните Гемиџии

Kire_martin

Се арчиме за Македонија“, со оваа мисла пред 112 години Гемиџиите ги дале своите животи за татковината. Денеска се одбележува годишнината од Солунските  атентати реализирани во 1903-та година.  Со делата што ги  оставија зад себе и херојскиот подвиг да се жртвуваат за слободата на Македонија, Гемиџиите, се пример за сите Македонци. Нивната порака „Се арчиме за Македонија“ и атентатите во ...

Повеќе »

Извидниците од Велес учесници на XLII меморијал “Марко Граорковски“

brezica

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес на покана од извидничко-поречанскиот одред “Јадран“ зема учество на 42 Меморијал “Марко Граорковски“. Меморијалот се одржа на терените на Катлановска Брезица во периодот од 24-26.4.2015 год. Извидниците на оваа извидничка акција се натпреваруваа во областа на топографија и ориентација во непознат терен. Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес зема учество со десет извидници или ...

Повеќе »

Среќни Велигденски Празници

easter

Членовите на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес на сите извидници од православна вероисповед, на сите наши пријатели и на сите наши одредски поддржувачи им ги честита престојните Велигденски празници со желба за мир и благосостојба. Честит Велигден – Христос воскресе ! Старешина на ИО “Димитар Влахов“ – Велес м-р Ангелче Гушев

Повеќе »

Принципи на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот

l1

На 03.04.2015 година (петок) се одржа Првата работилница на тема: „Детално објаснување на принципите на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот“. На  Презентација беше преставени „Историјата  и Седум главни карактеристики на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во руралниот развој“ и тоаКарактеристика 1: Територијално базирани стратегии за локален развој Карактеристика 2: Пристап „од долу нагоре“ Карактеристика 3: Јавно-приватно партнерство: Локални акциони групи (ЛАГ) Карактеристика 4: Овозможување ...

Повеќе »