Четврти сениорски (брѓански) средби на извидниците од Западен Балкан

zapadenbalkan1

Во периодот од 19-21.2.2016 год. во Охрид, во хотелот “Климетица“,  се организираа четвртите брѓански (сениорски) средби на извидниците од Западен Балкан. На овие средби учество земаа делегации од извидничките сојузи на Македонија, Србија, Црна гора, Хрватска и Босна и Херцеговина. На оваа тридневна средба за учесниците се орагнизираа повеќе темаски панели на кој се разговарше за: создавање на заеднички тим ...

Повеќе »

Десет извидници од Велес учесници на ноќен хајк на Водно

hajk

Во рамките на прославата по повод 22 февруари – Светскиот ден на скаутизмот, а  во организација на Сојуз на извидници на Македонија на 20.2.2016 год. (сабота) се организираше ноќен  хајкот до Милениумскиот крст. На хајкот од извидничкиот одред “Димитар Влахов учество земаа десет извидницизапочна . Движењето кон Милениумскиот крст се одвиваше по тесни планинарски патеки кон  Средно Водно, па се до ...

Повеќе »

Велешките извидници на првиот роденден на ИО “Феникс“ од Прилеп

prilep2

На 14.2.2016 год. (недела) шест извидници од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес земаа учество на роденденската забава по повод една година постоење на извиднички одред “Феникс“ од Прилеп. Целокупната прослава  се одржа во просториите на одредот од Прилеп кои се наоѓаат во старата општинска зграда. На оваа прослава покрај велешките извидници присуствуваа и извидници од ИО “Пионер” – Охрид, ...

Повеќе »

“101 идеја за логорување“, ново дело на велешките извиднци

naslovna

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес,  во рамките на прославата по повод 22 февруари  Светскиот ден на скаутизмот ќе го промовира  новиот прирачник “101 идеја за логорување“, создаден од нашиот долгогодишен член Влатко Влахчев.  Промоцијата на прирачникот ќе се одржи на 22.2.2016 год.  (понеделник) во Ликовниот салон во Велес со почеток во 19.00 часот. За таа цел старешинството на одредот ги поканува ...

Повеќе »

Учество на верскиот празник Водици

vodici2016_2

Во рамките на прославата по  повод православниот празник Богојавление – Водици на  19.1.2016 год. (вторник) три здруженија на граѓани  во соработка со Градоначалникот на Општина Велес и со опрема од општината настапија како  спасителна единица за Водици 2016 и тоа во  состав: извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес,   ОО на Црвен крст – Велес и Вардарска регата “Гемиџии“.  Сите три ...

Повеќе »