Расчистување на мостот “Гемиџии“

bazo

Членови на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес и на  здружението Вардарска регата “Гемиџии“ , на  барање на Градоначалникот на Општина Велес, г-дин Славчо Чадиев  на 1.6.2015 год. (понеделник)  извршија чистење на главните носачи на  мостот “Гемиџии“ во центарот на Велес. Чистењето се однесуваше на одстранување на наносите од дрва и смет кои беа наталожени со зголемување на водостојот на  ...

Повеќе »

Благој Ѓорчевски, член на Советот на млади на Општина Велес

bazo1

Врз основа на одлуката на Општина Велес за основање на Совет на млади, на седницата на Советот на Општина Велес одржана на 19.5.2015 год. беа именувани членовите  на Советот на млади на Општина Велес. Меѓу девете членови на Советот на млади на Општина Велес со мандат од четири  години изгласан е и Началникот на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, ...

Повеќе »

Велешките извидници учесници на 40 меморијал “Чика Драги“ во Ниш

mija2

На 40 јубилејниот извиднички ориентационен повеќебој “Чика Драги“ изминатиот викенд на терените на Облачинско езеро во близина на Ниш, од 15-17  мај  2015 се натпреваруваа повеќе од 250 млади од Србија и Македонија. Целта на ова традиционално натпреварување кое го организира нашиот братски извиднички одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш, беше организирање на натпревари од областа на топографијата и ориентацијата во ...

Повеќе »

Почит за славните Гемиџии

Kire_martin

Се арчиме за Македонија“, со оваа мисла пред 112 години Гемиџиите ги дале своите животи за татковината. Денеска се одбележува годишнината од Солунските  атентати реализирани во 1903-та година.  Со делата што ги  оставија зад себе и херојскиот подвиг да се жртвуваат за слободата на Македонија, Гемиџиите, се пример за сите Македонци. Нивната порака „Се арчиме за Македонија“ и атентатите во ...

Повеќе »

Извидниците од Велес учесници на XLII меморијал “Марко Граорковски“

brezica

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес на покана од извидничко-поречанскиот одред “Јадран“ зема учество на 42 Меморијал “Марко Граорковски“. Меморијалот се одржа на терените на Катлановска Брезица во периодот од 24-26.4.2015 год. Извидниците на оваа извидничка акција се натпреваруваа во областа на топографија и ориентација во непознат терен. Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес зема учество со десет извидници или ...

Повеќе »