Дводневен бивак со ориентација во природа “Војница 2015“

боки1

Високите температури не претставуваа пречка за извидниците од извидничкиот  “Димитар Влахов” од Велес да ги надоградат своите знаења и да се подготват за наредната  година во областа на ориeнтацијата, топографија и животот во природа.  Па така  во периодот од 22.7.2015 до 23.7.2015 извидниците учествуваа на  дводневен камп за ориентација во околината на Велес. Покрај бивакот сите учесници на оваа обука ...

Повеќе »

Конституиран Советот на млади во Велес

bazo3

Во просториите на Општина Велес денес на 13.7.2015 год. (понеделник),  беше одржана конститутивна седница на Советот на млади, кој ќе се вклучи во процесите на управување со локалната самоуправа. За негов претседател  беше избран Филип Спирковски член на Ансамблот „Керамичар”, додека за заменик Кире Јосифовски.  На настанот присуствуваше и градоначалникот Славчо Чадиев, кој најави поддршка за сите креативни  предлози кои ...

Повеќе »

Велешките извидници учесници на меѓународен тренинг за лидери

danci1

Во периодот од 5 до 12 јули 2015  год. во село Скребатно – Охрид,  се одржа тренинг за лидери – Школа за водачи на патроли и јата, на кој што  од извиднички одред “Димитар Влахов“ од Велес директно учество земаа седум извидници и еден извидник како посетител. На оваа обука која е дел од соработката на Сојузот на Извидници на ...

Повеќе »

Елаборат за XXIX Средби на извидници Велес 2015

izvidnici_3

Почитувани извидници, извидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес по повод Денот на државноста на Република Македонија – 8 Септември, Ве поканува на традиционалните 29ти Средби на извидници Голозинци – Велес 2015. Во периодот од 1975 до 2014 година, успевaме да организираме дваесет и осум Средби на извидници, а кои што последните четиринаесет беа од меѓународен карактер.  Овие 29ти Средби ги ...

Повеќе »

Велешките и нишките извидници братски на Вардарската регата “Гемиџии 2015“

bratska

Стотината современи Гемиџии, по четири дена пловење во 14 пловни објекти  од 25 до 28 јуни оваа година, пристигнаа во Гевгелија. Ветерот годинава  ни беше сојузник на сите учесниците, тој дуваше во правецот на пловењето,  па сите четири дена имавме одлична пловидбата.  Проблеми не создаваа и не така  високите температури и жешкото сонце, кое не ги ,,испече,, гемиџиите. Со големи ...

Повеќе »