Зелена колиција за чист Велес

images_stari_vesti_kocevski a

Зелената коалиција, поддржана од градоначалникот на Велес  Аце Коцевски, револтирано објавија дека Владата на Република Македонија тајно сака да ја продаде Топилницата. Зелената коалиција составена од еколошкото друштво ,,Вила Зора” , Друштвото на родители за здраво поколение, Здружение на родители на деца заболени од церебрална парализа, еколошката групација “Грин Пауер”, извидничкиот одред “Димитар Влахов” и Фондацијата “Фокус“  обелоденија…

Повеќе »

Завет Голозинци 2007

  За извидницитеод извидничките одреди “Димитар Влахов“ од Велес и “Еригон“ од Прилеп се организираше давање на завет за новодојдените извидници по поминатиот три месечен подготвителен период. Заветот беше организиран во извидничкиот центар Голозинци 

Повеќе »

Проекти

  ЕВРОПСКА СКАУТСКА ФОНДАЦИЈА  – WOSM/ESF   Проект: “ТРЕНИНГ ЗА ВОДАЧИ НА ПАТРОЛИ“     Добивање на стручно обучени извидници кои што на најквалитетен и најадекватен начин ќе вршат воспитување и образование на младите луѓе на возраст од 14 до 20 години, а со генерална цел формирање на воспитно образовна структура врз принципите и методот на скаутското движење.   Проект: ...

Повеќе »

Издаваштво

images_Izdavastvo_izvidnistvoto vo veles

   Монографија Извидништвото во Велес 1953 – 2003 Една француска изрека вели: Без документи нема иторија, а извидничкиот одред Димитар Влахов со петте децении постоење сосема е дел од  историјата, па и ова дело е историја на извидничкиот одред  Димитар Влахов од Велес. Поаѓајќи од тоа дека поголем дел од податоците во книгата се собрани по пат на усмени искази ...

Повеќе »