XXI извиднички средби – Струга 2008

Извидничко поречанскиот одред “Крсте Јон“ од Струга по дваесет и први пат ги организираше традиционалните извиднички средби “Струга 2008“. Средбите се одржаа во периодот од 29 до 31 август оваа година во извидничкиот камп на одредот организатор.

Повеќе »

Учество на инструкторска школа во Кањижа

  На покана на Сојуз на извидници на Војводина, двајца извидници од извидничкиот одред Димитар Влахов од Велес, заминаа на Семинарот за инструктори од прв степен – основен дел, кои се одржува во Кањижа, Србија. Во периодот од 22 до 30 август оваа година на Ангел Радевски и Виктор Таневски кои се единствени преставници од Македонија, им се дава шанса ...

Повеќе »

Меѓународна колонија на извидници сликари

Во организација на извидничкиот одред “Јаношик“ од Ковачица  и Младинскиот сојуз на Ковачица, Република Србија во периодот од 11 до 16 август 2008 година, се организираше Меѓународната ликовна колинија на извидници сликари  – Етно култ проект. На оваа колонија учествуваа извидници од Србија, Хрватска, Македонија и Бугарија. Како единствен претставник од Македонија беше Димитар Јорданов член на извидничкиот одред “Димитар ...

Повеќе »

Интервју во Нова Македонија

Ден по завршувањето на 10 Смотра на СИМ, во дневниот весник  Нова Македонија  (бр.21.452, година: LXIV, втроник 29.7.2008 год) во додаток за мали и  големи деца  “Колибри“ излезе интервју со Началникот на  10 Смотра на СИМ, Ангелче Гушев. Интервјуто го водеше Марија Таушанска. Во продолжение го пренесуваме целото интервју….

Повеќе »

Нашиот одред на 10 Смотра на СИМ

На 28 јули 2008 година заврши 10 Смотра на СИМ која што се одржа на терените во детското одмаралиште Бунец во Маврово. 10 Смотра на СИМ беше организирана под мотото   Допри до Ѕвездите !!! – Reach the stars !!! Идејата на мотото е бесконечниот лимит на младите и нивните можности во секој поглед.Исто така мотото беше поврзано и со самата ...

Повеќе »