The World Scout Jamboree on The Internet (JOTI)

The World Scout Jamboree on The Internet (JOTI) – Светско извидничко џамбори на интернет, е меѓународна извидничка средба на интернет која се одржува секоја година во третиот викенд во октомври. Тоа е официјана активност на Светската извидничка организација (WOSM). Во овој викенд се среќаваат илјадници извидници од целиот свет  кои меѓусебно комуницираат со помош на интернет, користејки ги сите достапни ...

Повеќе »

Посета на Велес

На 30 септември 2008 година (вторник) на пропатување од Грција, извидничкиот одред “Димитар Влахов“  беше посетен од страна на четворица извидници од Србија  и тоа: Бакир Чичиќ и Едо Садиковиќ членови на извидничкиот одред “Бошко Буха“ од Пријепоље, потоа Сандра Дроздик  од извидничкиот одред “Иво Лола Рибар“ од Нови сад и Пеѓа Мариќ од извидничкиот одред “Баина башта“ од Баина ...

Повеќе »

Чиста и европска Македонија

На 21 септември 2008 год. (недела) се организираше масовната еколошка акција за чистење на јавните површини од комунален отпад под мотото “Чиста и европска Македонија“. Еколошката акција е организирана од страна на Министерството за екологија и просторно планирање заедно со  Министерството за транспорт и врски и ЗЕЛС. Во рамките на споменатата акција членови на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес, ...

Повеќе »

XXIII Средби на извидници Велес – Голозинци 2008

Извидничкиот одред "Димитар Влахов" од Велес по дваест и трети пат ги организираше и реализираше традиционалните извиднички средби "Велес – Голозинци  2008". Средбите се одржаа во периодот од 5-8 Септември 2008 во Извидничкиот центар "Голозинци" кој се наоѓа во истоименото село. Овие средби на извидници се организираа по повод 8 Септември, а треба да се нагласи дека истите беа потпомогнати ...

Повеќе »

Од учеството на инструкторска школа – Кањижа 2008

Во извидничкиот центар Кањижа, Република Србија, во периодот од 22 до 30 август оваа година се одржа основниот семинар за инструктори од прв степен, а додека пак во периодот од 24 до 31 август паралелно се одржа напредниот семинар  за инструктори од прв степен. Организатор беше Сојузот на извидници на Војводина. Двајцата извидници од извидничкиот одред Димитар Влахов од Велес, ...

Повеќе »