Од учеството на инструкторска школа – Кањижа 2008

images_nasa2_100_1525

Во извидничкиот центар Кањижа, Република Србија, во периодот од 22 до 30 август оваа година се одржа основниот семинар за инструктори од прв степен, а додека пак во периодот од 24 до 31 август паралелно се одржа напредниот семинар  за инструктори од прв степен. Организатор беше Сојузот на извидници на Војводина. Двајцата извидници од извидничкиот одред Димитар Влахов од Велес, ...

Повеќе »

XXI извиднички средби – Струга 2008

images_nasa2_amblem_struga

Извидничко поречанскиот одред “Крсте Јон“ од Струга по дваесет и први пат ги организираше традиционалните извиднички средби “Струга 2008“. Средбите се одржаа во периодот од 29 до 31 август оваа година во извидничкиот камп на одредот организатор.

Повеќе »

Учество на инструкторска школа во Кањижа

images_nasa2_logo kanjiza

  На покана на Сојуз на извидници на Војводина, двајца извидници од извидничкиот одред Димитар Влахов од Велес, заминаа на Семинарот за инструктори од прв степен – основен дел, кои се одржува во Кањижа, Србија. Во периодот од 22 до 30 август оваа година на Ангел Радевски и Виктор Таневски кои се единствени преставници од Македонија, им се дава шанса ...

Повеќе »

Меѓународна колонија на извидници сликари

images_nasa2_dime_kolonija

Во организација на извидничкиот одред “Јаношик“ од Ковачица  и Младинскиот сојуз на Ковачица, Република Србија во периодот од 11 до 16 август 2008 година, се организираше Меѓународната ликовна колинија на извидници сликари  – Етно култ проект. На оваа колонија учествуваа извидници од Србија, Хрватска, Македонија и Бугарија. Како единствен претставник од Македонија беше Димитар Јорданов член на извидничкиот одред “Димитар ...

Повеќе »

Интервју во Нова Македонија

images_nasa2_gusev_nacalnik na smotra

Ден по завршувањето на 10 Смотра на СИМ, во дневниот весник  Нова Македонија  (бр.21.452, година: LXIV, втроник 29.7.2008 год) во додаток за мали и  големи деца  “Колибри“ излезе интервју со Началникот на  10 Смотра на СИМ, Ангелче Гушев. Интервјуто го водеше Марија Таушанска. Во продолжение го пренесуваме целото интервју….

Повеќе »