Меѓународна колонија на извидници сликари

images_nasa2_dime_kolonija

Во организација на извидничкиот одред “Јаношик“ од Ковачица  и Младинскиот сојуз на Ковачица, Република Србија во периодот од 11 до 16 август 2008 година, се организираше Меѓународната ликовна колинија на извидници сликари  – Етно култ проект. На оваа колонија учествуваа извидници од Србија, Хрватска, Македонија и Бугарија. Како единствен претставник од Македонија беше Димитар Јорданов член на извидничкиот одред “Димитар ...

Повеќе »

Интервју во Нова Македонија

images_nasa2_gusev_nacalnik na smotra

Ден по завршувањето на 10 Смотра на СИМ, во дневниот весник  Нова Македонија  (бр.21.452, година: LXIV, втроник 29.7.2008 год) во додаток за мали и  големи деца  “Колибри“ излезе интервју со Началникот на  10 Смотра на СИМ, Ангелче Гушев. Интервјуто го водеше Марија Таушанска. Во продолжение го пренесуваме целото интервју….

Повеќе »

Нашиот одред на 10 Смотра на СИМ

images_nasa2_picture 345

На 28 јули 2008 година заврши 10 Смотра на СИМ која што се одржа на терените во детското одмаралиште Бунец во Маврово. 10 Смотра на СИМ беше организирана под мотото   Допри до Ѕвездите !!! – Reach the stars !!! Идејата на мотото е бесконечниот лимит на младите и нивните можности во секој поглед.Исто така мотото беше поврзано и со самата ...

Повеќе »

Делегација на Косово во посета на Фондацијата Фокус

images_nasa2_fokus_3

Во периодот од 8-10-ти јули, во студиска посета на Општина Велес престојуваше делегација на претставници на Министерството за локална самоуправа, градоначалници, членови на општински администрации од Косово и претставници на Светска Банка. Во рамките на посетата гостите од Косово на 10-ти јули беа во посета на Фондацијата Фокус, каде што им беа презентираа искуствата на НВО секторот во Велес во ...

Повеќе »

Официјален Елаборат за 23те Средби на извидници

images_nasa1_raka

Старешинството на извиднички одред “Димитар Влахов“ од Велес на својата редовна седница на старешинството одржана на 6.5.2008 год. (вторник) донесе одлука за организирање на 23 Средби на извидници. Средбите ке се одржат во периодот од  5 до 8 септември 2008 година (петок-понеделник) во извидничкиот центар Голозинци. Средбите повторно ќе имаат  едукативен  и натпреварувачки карактер. Елеборатот за овие Средби можете да ...

Повеќе »