Извиднички репортер – ПОВТОРНО

Редакцијата на извидничката ревија “Извиднички репортер“ повторно започна да работи во рамките на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес. Главен и одговорен уредник на репортерот е именуван Влатко Влахчев. Во редакцијата се наоѓаат Диме, Златко, Марина, Горан, Виктор, Тоше, Баже…. Оваа група на велешки извидници  подготвувајќи ја нашата одредска ревија, повторно ќе работат на информирањето во рамките на Сојузот на ...

Повеќе »

ЛЕР на Општина Чашка

images_nasa2_caska

На 14.10.2008 год. (вторник) во Општина Чашка се одржа првата работилница за изработка на Стратешки план за Локален Економски Развој  (ЛЕР) наОпштина Чашка. На оваа работилница се разговараше за следното:   – Што е ЛЕР и неговите основи – SWOT анализа на општина Чашка – Дефинирање на Визија и стратешки приоритети на Општината. На оваа прва работилница од страна на извиднички ...

Повеќе »

Седница на оставки

images__vest_20061025_sobranie_2

Старешинството на Сојузот на извидници на  Македонија, на 12.10.2008 (недела) во Скопје ја одржа својата редовна седница со следниот дневен ред:  1. Извиднички центар Охрид 2. 10 Смотра на Сојуз на Извидници на Македонија 3. РИОН 2008 4. Биро на Сојуз на Извидници на Македонија 5. Собрание на СИМ 6. Разно

Повеќе »

The World Scout Jamboree on The Internet (JOTI)

images_nasa2_jotajoti2008big

The World Scout Jamboree on The Internet (JOTI) – Светско извидничко џамбори на интернет, е меѓународна извидничка средба на интернет која се одржува секоја година во третиот викенд во октомври. Тоа е официјана активност на Светската извидничка организација (WOSM). Во овој викенд се среќаваат илјадници извидници од целиот свет  кои меѓусебно комуницираат со помош на интернет, користејки ги сите достапни ...

Повеќе »

Посета на Велес

images_nasa2_prijateli sis

На 30 септември 2008 година (вторник) на пропатување од Грција, извидничкиот одред “Димитар Влахов“  беше посетен од страна на четворица извидници од Србија  и тоа: Бакир Чичиќ и Едо Садиковиќ членови на извидничкиот одред “Бошко Буха“ од Пријепоље, потоа Сандра Дроздик  од извидничкиот одред “Иво Лола Рибар“ од Нови сад и Пеѓа Мариќ од извидничкиот одред “Баина башта“ од Баина ...

Повеќе »