Договор за “Ден на дрвото“

images_nasa5_den-na-drvoto

На 23.2.2010 год. (вторник) во просториите на Фондацијата “Фокус “ се одржа  договорен состанок за подготовките на овогодинешната акција “Ден на Дрвото“. Како промотори на оваа голема еколошка акција на овој состанок се појавија нашата истакната и врвна пливачка Атина Бојаџи и публицистот Љубомир Гајдов. Овој договорен состанок беше организиран од страна на ЕЛС – Велес и на него учествуваа ...

Повеќе »

Ноќен хајк во знак на празникот – 22 февруари

images_Foto_2010_22 fevruari

Во рамките на прославата по повод Светскиот ден на скаутизмот – 22 февруари, членови на  извидничкиот одред Димитар Влахов се приклучија на републичката прослава на празникот. Во рамките на прославата на 21 февруари се организираше и ноќен хајк до Милениумскиот крст на Водно  во Скопје. На овој ноќен хајк учествуваа триесетина постари извидници од скопските одреди,  извидници од Крива Паланка ...

Повеќе »

Избран новиот Началник на СИМ

images_Foto_2010_dragan

На 20 февруари во просаториите на СИМ, новото старешинството ја одржа првата седница. Мегу другото на дневен ред беше и избор на Началник и Биро на СИМ.По долга расправа по пријавените кандидати старешинството на СИМ донесе одлука да Драган Анчевски биде новиот Началник на Бирото на СИМ. Покрај ова старешинството избра и замeник старешина а тоа е Зоран Шиљковски.На оваа ...

Повеќе »

Да сте вечни !

images_Foto_2010_marjanovic

Да знаеш да љубиш, значи и да постоиш, зошто љубовта е смисла  на нашето постоење. А оваа заедница е изградена токму на тој најсигурен темел – ЉУБОВТА. И како што рече Бог, ако бракот е заедница за вечноста, тогаш овој ден е почеток на таа вечност….а тој ден беше 7 февруари кога што нашиот драг брат извидник Саша Марјановиќ- Сале, ...

Повеќе »

Конечно комплетирани органите на СИМ

images_Foto_2010_sobranie na sim

Сојузот на извидници на Македонија во две продолженија на изборното Собрание ги комплетираше своите раководни тела. Најпрво на 6 декември 2009 год. беше избран новиот старешина на СИМ, а тоа е г-нот Златко Митков и надзорниот одбор на СИМ во состав Горан Арсов од ИПО Јадран од Скопје, Ѓоко Гучески, ИПО Крсте Јон од Струга и Стеван Поповски од  ИО ...

Повеќе »