Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – ОРЕШЕ

Манастирскиот комплекс Св.Ѓорѓија се наоѓа на 3,5 километри одалеченост од  село Ореше или 10 км од село Богомила.До, него води асфалтниот пат ,високо во пазувите на планината, духовно одморалиште на верниците, како и на сите љубители на природата и планината на планинскиот масив Даутица, под планината Куртовица на 1000 метри надморска висина. Манастирскиот комплекс плени со својата раскошност 4 апартмани ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности- ГОРНО ВРАНОВЦИ

Горно Врановци, село заштитено од Министерство за култура нуди одлични можности за развој на културно- историскиот туризам.Во регистарот на меморијални споменици и спомен обелжја на територијата на Општина Чашка , кои се заштитени од Министерството за култура се и : – Меморијалниот музеј, партизанска печатница „ Гоце Делчев“;село Горно Врановци – Меморијален музеј , централен комитет на КП на Македонија, ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности во Чашка – ТЕОВО

Општина Чашка има потенцијал за развој на туризмот. Можности за развој на алтернативен туризам и тоа: културно- историски туризам, рурален туризам , планински туризам ,религиозен туризам и ловен туризам. Голем број на населени места , започнуваме од нешто Теово. Прекрасно населено место оддалечено од Населба Чашка , административниот центар 20км.  Секој посетител за Согле, Богомила, Нежилово, Ореше, Папрадиште застанува да ...

Повеќе »

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ја прославија славата Св. “Кирил и Методиј“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, почитувајки ги основните принципи на извидничкото движење, во годината која што прославивме 65 години од своето постоење, на 23 мај 2018 год. (среда) ја прослави одредската слава Св. “Кирил и Методиј“ – македонски и сесловенски просветители, со што ја дополнуваме и нашата воспитно-образовна дејност како младинска организација. Овогодишен кум  на  одредска слава беа Златко ...

Повеќе »

Велешките извидници на 43 Меморијал “Чика Драги“ во Ниш

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на покана на извидничкиот одред “Мија Станимировиќ од Ниш, Република Србија во периодот од 11 до 13 мај 2018 година со осум извидници – зема учество на “43 Меморијал Чика Драги“. Овој меморијал претставува еден од нај старите и нај посетен извиднички собир на извидници во Република Србија. На оваа манифестациија учество земаа повеќе ...

Повеќе »