Архива на Авторот: scout

Велешките извидници на XII Македонска смотра – Скребатно 2018

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес остварувајќи ја својата програма за работа оваа година во периодот од 14-22.7.2018 година зема учество на XII  Македонска смотра на извидници која што се одржа во село Скребатно во близина на  Охрид. На оваа меѓународна смотра учест во земаа повеќе од 1200 извидници од Македонија, Германија, Украина, Хрватска, Израел, Молдавија, Романија, Србија, Америка , ...

Повеќе »

Познатите дејци од село Папрадиште

Овие денови во организација на Општина Велес со соработка на Асоцијацијата на архитекти на Македонија и Архитектонската академија се одбележаа 205 години од раѓањето и 140 години од смртта на големиот балкански архитект и градител Андреа Дамјанов кои го посетија неговото вечно почивалиште во црквата Св. Великомаченик Пантелејмон. Андреја Дамјанов (1813 – 1878) е еден од најголемите градители на сакрални ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Архелошки локалитет МРАМОР

Во непосредна близина на населба Чашка, е археолошкиот локалитет „ МРАМОР“. Топчестата флејта, окарина која денес живее симболизирајќи го животот  и овозможувајќи да живее во иднина со звукот кој плени , денес свири големиот музичар Драган Даутовски. Флјтата пронајдена од страна на Трајанка Јовчевска, кустос од Народниот музеј Велес во 1989 година Топчеста флејта, е  стара 6000 години. Малиот глинен ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Оморани

Денес, кога ќе кажеш Оморани, веднаш прашуваат селото Оморани или Населбата Оморани . Селото Оморани, односно околината на селото е привлечна за оние кои сакаат планински велосипедизам, пешачки тури до околните манастири, еместо препознатливо по каменестиот специфичен предел исклучително погоден за лов на дива коза. Веќе подолго време функционира сместувачкиот капацитет“ Ранчо и Ванчо на Ката“. Да, токму така станува ...

Повеќе »

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Бистрица

На падините на Јакупица е село Бистрица. Мештаните го посетуваат особено на Петовден, кога црквата Св Петар и Павле која е од XIX век е претесна за сите кои на „ Петровден “ се во село Бистрица. Тука е и археолошкиот локалитет Липовица, населба од доцноантичко време. Во поранешната училишна зграда, денес е сместен “ Етнолошкиот музеј“ со кој стопанисува ...

Повеќе »