Архива на Авторот: scout

Најмладите извидници го исчистија најгабаритниот отпад за време на еколошката акција

На 15.9.2018 год. (сабота) во Велес се одбележа Светскиот ден на чистење. Локации на кој што се организираше акцијата беше игралиштето во Дворови, кај економското училиште „Јовче Тесличков“ и брегот на реката Вардар, близу Железен мост, и Домoт на НВО како и на локацијата од улица „11 Октомври“, кај малото пазарче до улицата „Индустриска“ кај БРАКО, основните и средни училишта  ...

Повеќе »

Јубилеј – 65 години на ИО “МИРКО МИЛЕСКИ“ од Кичево

Шест члена делегација на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на 14.09.2018 година (петок) земаа учество на Свечената академија по повод прославата за одбележување на 65 години од постоењето на извидничкиот одред„Мирко Милески” од Кичево. Старешинството на нашиот одред на нашите пријатели од Кичево им посакува успех во понатамошната работа во делот на неформалното образование и совладување на младинската програма ...

Повеќе »

Завршија XXXIII Средби на извидници – Велес 2018

Извидничкиот одред “Димитар Влахов” од Велес  одбележувајќи го 66 годишното постоење на одредот во Велес и Република Македонија, во периодот од  7-9.9.2018 год. ги организираше јубилејните традиционалните 33-ри Средби на извидници Голозинци – Велес 2018. Во рамките на ови 33ри Средби на извидници се организираа натпревари  во рамките на VIII коло на извидничката лига на СИМ. На натпреварите во рамките ...

Повеќе »

66 години извидничко движење во Велес

Во далечната 1948 година со законот за предвојничка обука во рамките на Гимназијата “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи за да на денешен ден  8 септември во учебната 1952 / 1953 година од  тие одделенија се формира извидничкиот одред ...

Повеќе »

Велешките извидници учесници на XX Вардарска регата Гемиџии 2018

Во организација на здружението на граѓани „Вардарска Регата“, со финансиска поддршка од Општина Велес, на 31 август до 2 септември оваа годинава се реализираше и стартуваше 20-то издание на Вардарската регата „Гемиџии“. Велешани имаа можност да присуствуваат на традиционалното запловување на гемијата. По тој повод, делегации на Општина Велес, АРМ, Извидничкиот одред „Димитар Влахов, Здружението на пензионери и други, положија ...

Повеќе »