Архива на Авторот: scout

Десет извидници од Велес учесници на ноќен хајк на Водно

Во рамките на прославата по повод 22 февруари – Светскиот ден на скаутизмот, а  во организација на Сојуз на извидници на Македонија на 20.2.2016 год. (сабота) се организираше ноќен  хајкот до Милениумскиот крст. На хајкот од извидничкиот одред “Димитар Влахов учество земаа десет извидницизапочна . Движењето кон Милениумскиот крст се одвиваше по тесни планинарски патеки кон  Средно Водно, па се до ...

Повеќе »

Велешките извидници на првиот роденден на ИО “Феникс“ од Прилеп

На 14.2.2016 год. (недела) шест извидници од извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес земаа учество на роденденската забава по повод една година постоење на извиднички одред “Феникс“ од Прилеп. Целокупната прослава  се одржа во просториите на одредот од Прилеп кои се наоѓаат во старата општинска зграда. На оваа прослава покрај велешките извидници присуствуваа и извидници од ИО “Пионер” – Охрид, ...

Повеќе »

“101 идеја за логорување“, ново дело на велешките извиднци

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес,  во рамките на прославата по повод 22 февруари  Светскиот ден на скаутизмот ќе го промовира  новиот прирачник “101 идеја за логорување“, создаден од нашиот долгогодишен член Влатко Влахчев.  Промоцијата на прирачникот ќе се одржи на 22.2.2016 год.  (понеделник) во Ликовниот салон во Велес со почеток во 19.00 часот. За таа цел старешинството на одредот ги поканува ...

Повеќе »

Учество на верскиот празник Водици

Во рамките на прославата по  повод православниот празник Богојавление – Водици на  19.1.2016 год. (вторник) три здруженија на граѓани  во соработка со Градоначалникот на Општина Велес и со опрема од општината настапија како  спасителна единица за Водици 2016 и тоа во  состав: извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес,   ОО на Црвен крст – Велес и Вардарска регата “Гемиџии“.  Сите три ...

Повеќе »

Среќна Нова 2016 и весели Божикни празници

Почитувани, годината која што заминува беше година во која што нашиот одред “Димитар Влахов“ како најстара млдинска органзација во Република Македонија, организиравме Школа за вештарства во ИЦ Голозинци. Во оваа 2015 година бевме вице шампиони на  највисокото државно извидничко натпреварување ДИОН 2015  во Градовци , повторно четири дена пловевме со Вардарската рега “Гемиџии“,   учествувавме на  голем број на одредски натпревари ...

Повеќе »