Архива на Авторот: scout

Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности во Чашка – ТЕОВО

Општина Чашка има потенцијал за развој на туризмот. Можности за развој на алтернативен туризам и тоа: културно- историски туризам, рурален туризам , планински туризам ,религиозен туризам и ловен туризам. Голем број на населени места , започнуваме од нешто Теово. Прекрасно населено место оддалечено од Населба Чашка , административниот центар 20км.  Секој посетител за Согле, Богомила, Нежилово, Ореше, Папрадиште застанува да ...

Повеќе »

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ ја прославија славата Св. “Кирил и Методиј“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, почитувајки ги основните принципи на извидничкото движење, во годината која што прославивме 65 години од своето постоење, на 23 мај 2018 год. (среда) ја прослави одредската слава Св. “Кирил и Методиј“ – македонски и сесловенски просветители, со што ја дополнуваме и нашата воспитно-образовна дејност како младинска организација. Овогодишен кум  на  одредска слава беа Златко ...

Повеќе »

Велешките извидници на 43 Меморијал “Чика Драги“ во Ниш

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес на покана на извидничкиот одред “Мија Станимировиќ од Ниш, Република Србија во периодот од 11 до 13 мај 2018 година со осум извидници – зема учество на “43 Меморијал Чика Драги“. Овој меморијал претставува еден од нај старите и нај посетен извиднички собир на извидници во Република Србија. На оваа манифестациија учество земаа повеќе ...

Повеќе »

Велешките извидници втори во третото коло на Извидничка лига на СИМ

Во во извидничкиот центар “Градовци“ во истоименото село во близина на село Зелениково  во организација на извидничкиот одред “Браќа Миладиновци“  од Скопје и Сојуз на извидници на Македонија од 4 до 6 .5.2018 год. се одржа третото коло од извидничката лига во СИМ 2018. Ова коло ги опфаќаше следните категории на членство: извидници (12-15 години), истражувачи  (16-18 години) и ровери ...

Повеќе »

Почит кон славните Гемиџии – 115 години од нивното дело

Членовите на извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, Трајче Темелковски, Кристијан Јорданов  и Иван гушев на 30.4.2017 год. (понеделник) се поклонија пред ликот и делото на Гемиџиите, a по повод 115 години од Солунските атентати. На споменикот подигнат во нивна чест во близина на мало мовче, делегации положија свежо цвеќе. Пред присутните се одржа и говор во кој беше потенцирано ...

Повеќе »