Едукативен камп LINK – UP помеѓу извидниците од Велес и Ниш

Во периодот од 07 до 10.09.2023 год. во извиднички центар Голозинци Општина Чашка се реализираше едукативниот камп помеѓу двата братски одреди – извидничкиот одред “Димитар Влахов“ од Велес од Република Северна Македонија и извидничкиот одред “Мија Станимировиќ“ од Ниш, Република Србија. Овој едукативен камп е насловен како LINK UP, се реализира  во рамките на проектот   “LINK- UP!  REGIONAL NETWORK, DEVELOPED ...

Повеќе »

Реализирани XXXVII Средби на извидници – Голозинци 2023

Остварувајќи ја својата програма за работа Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес, ги организираше XXXVII Средби на извидници Голозинци 2023, кој  се одржаа во периодот од 8 до 10.09.2023 год. во извидничкиот центар Голозинци во истоименото село. На средбите учество земаа повеќе од 120 извидници од Република Македонија (Скопје, Прилеп, Штип, Св.Николе, Битола) и Република Србија (Ниш). Средбите на извидници ...

Повеќе »

71 година – Извиднички одред “Димитар Влахов“

Во далечната 1948 година со Законот за предвојничка обука во рамките на Гимназијата “Кочо Рацин” во Велес започнуваат да се формираат првите одделенија кои што работат активности слични на нашите, извидничките. Тие одделенија се до 1952 година работат како неформални групи за да на денешен ден 8 септември во учебната 1952 / 1953 година од тие одделенија се формира извидничкиот ...

Повеќе »

Повик за уписи на нови членови

Драги млади , извидничкиот одред “Димитар Влахов“ врши упис на нови членови и започнува со формирање на нови патроли за новата 2023 – 2024 год. Сите кои сакаат да се придружат на Велешките извидници и се заинтересирани да ја доживеат магијата на извидништвото може да ни пишат во порака на контакт телефонот 23.08 до 23.09.2023. За повеќе информации побарајте не ...

Повеќе »

Десет водичи (упатства) за организирање на младински активности во борбата против дискриминацијата

Десет водичи (упатства) за организирање на младински активности во борбата против дискриминацијата. Во рамките на активностите од проектот “Да си подадеме рака“ реализиран од страна на извиднички одред “Димитар Влахов“ – Велес, а поддржан од Македонскиот центар за меѓународна соработка, од работата на тимовите кои функционираа на двата едукативни кампови произлегоа и пакетот на упатства за реализирање на младински активности ...

Повеќе »