Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – географски центар на Македонија

centar mkdНа надморска виисна од 300 метри, во менсоста Длабок дол, во близина на селото Долно Врановци, е одбележан геогрфаскиот центар на Македонија, Новите технологии го поместија центарот на Македонија. Секој жител во Општина Чашка раскажува за селото Крива Круша кое долго беше препознаено за центар на Македонија.  Географскиот центар на Македонија се наоѓа во најчистиот предел, покрај реката Бабуна недалеку од Мелничка планина и врвот Вртешка.  Од селото Стари град е оддалечено 2 км по тешко прооден пат.
Промоцијата на населените места во Чашка, сместувачките капацитети, е активност од проектот „ Младински еко-етно рурален туризам„ кој се имплементира од страна на Здружение на граѓани Еколошко друштво АМБИЕНТАЛИСТИ село Горно Јаболчиште Чашка , Извиднички одред „ Димитар Влахов“ Велес и Младински форум Чашка. „Младински еко –етно рурален туризам “ е регрантиран преку „Здружени сили за заеднички интереси”, финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА Програма за поддршка на граѓанско опшество и медиуми 2014, имплементиран од страна на ЦОСВ подружница Прилеп во партнерство со ЦГИ Прилеп и ЖГИ АНТИКО од Скопје.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*