Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – извори на река Бабуна

babuna2Се стигнува по широкиот пат од село  Нежилово кон планинарскиот дом Чеплес.  На 6,5 км  има патоказ кој означува  влез во  шумата и до таму се упатуваме кон  изворите кој се наоѓаат на  1450мнв.  Има одбележана  планинарска патека.  Се стигнува  за 45мин.  од широкиот пат до  изворите каде има и водопадот.  Водопадите на река Бабуна се наоѓаат на самиот извор на река Бабуна и се со височина од 15 метри. Пештерата кај изворите кај река Бабуна е препознаен потенцијален пештерски комплекс во Македонија. Тука има воден потенцијал за снабдување со вода на Велес и Прилеп. Промоцијата на населените места во Чашка, сместувачките капацитети, е активност од проектот „ Младинсен туризам„ кој се имплементира од страна на Здружение на граѓани Еколошко друштво АМБИЕНТАЛИСТИ село Горно Јаболчиште Чашка ,Извиднички одред „ Димитар Влахов“ Велес и Младински форум Чашка. „Младински еко –етно рурален туризам “ е регрантиран преку „Здружени сили за заеднички интереси”, финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА Програма за поддршка на гр аѓанско опшество и медиуми 2014, имплементиран од страна на ЦОСВ подружница Прилеп во партнерство со ЦГИ Прилеп и ЖГИ АНТИКО од Скопје.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*