Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – ОРЕШЕ

Манастирскиот комплекс Св.Ѓорѓија се наоѓа на 3,5 километри одалеченост од  село Ореше или 10 км од село Богомила.До, него води асфалтниот пат ,високо во пазувите на планината, духовно одморалиште на верниците, како и на сите љубители на природата и планината на планинскиот масив Даутица, под планината Куртовица

33717458_925748667586023_2004183206630260736_nна 1000 метри надморска висина.
Манастирскиот комплекс плени со својата раскошност 4 апартмани со вкупен капацитет од 24 легла , голема трпезарија за повеќе од 100 лица и прекрасна кујна. Изграден  во 2009 година, со средства од месното насление, домашни и странски донатори. Ореше е познато како мијачка оаза , доселени ците од Гари ги населуваат Ореше и Папрадиште.

17190489_704578079703084_487250663812081213_n
Промоцијата на населените места во Чашка, сместувачките капацитети, е активност од проектот „ Младински еко-етно рурален туризам„ кој се имплементира од страна на Здружение на граѓани Еколошко друштво АМБИЕНТАЛИСТИ село Горно Јаболчиште Чашка , Извиднички одред „ Димитар Влахов“ Велес и Младински форум Чашка.

14317335_616381018522791_4244813246326470836_n
„Младински еко –етно рурален туризам “ е регрантиран преку „Здружени сили за заеднички интереси”, финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА Програма за поддршка на граѓанско опшество и медиуми 2014, имплементиран од страна на ЦОСВ подружница Прилеп во партнерство со ЦГИ Прилеп и ЖГИ АНТИКО од Скопје.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.