Мапирање и селекција на атрактивни локални туристички можности – Богомила

b3Мостот на Бабуна, Богомила  заштитен од Министерство за култура , еден од бројните споменици кои се регистрирани и заштитени на територија на Општина Чашка.  Плени неговата убавина и секој посетител за Богомила, Папрадиште, Ореше, Нежилово, Капиново мораат да поминат по овој несекојдневен мост. Во непосредна близина на основното општинско училиште „ Петре Поп Арсов“  е манастирот Св Спас кој во својот двор има посебно место , Црквата Покров на Св Богородица.  Манастирот е отворен за 10 лица кои можат да преспијат и поминат незаборавни моменти во недопрената природа.

b4

Промоцијата на населените места во Чашка, сместувачките капацитети, е активност од проектот „ Младински еко-етно рурален туризам„ кој се имплементира од страна на Здружение на граѓани Еколошко друштво АМБИЕНТАЛИСТИ село Горно Јаболчиште Чашка , Извиднички одред „ Димитар Влахов“ Велес и Младински форум Чашка. „Младински еко –етно рурален туризам “ е регрантир ан преку „Здружени сили за заеднички интереси”, финансиран од Европска Унија во рамките на ИПА Програма за поддршка на граѓанско опшество и медиуми 2014, имплементиран од страна на ЦОСВ подружница Прилеп во партнерство со ЦГИ Прилеп и ЖГИ АНТИКО од Скопје.

Напишете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени *

*